Ekonomix
501 prikaza

Japan: Naše banke s Brexitom napuštaju Veliku Britaniju

Nigel Farage, Brexit
Reuters/Pixsell
Premmijerka Theresa May nastoji s EU sklopiti sporazume koji će ublažiti Brexit, ali EU na to gleda jako loše

Tokio to ne običava poručivati ovako direktno. Na okupljanju šefova država članica skupine G 20 u Kini vlada Japana objavila je priopćenje na 15 stranica o tome da bi konačan izlazak Velike Britanije iz EU-a za posljedicu mogao imati odlazak najvećih japanskih banaka iz Londona, navodi DPA, te da bi zemlju mogli napustiti čak i istraživački i razvojni odjeli japanskih farmaceutskih kompanija. Dokument je, među ostalima, potpisao i niz japanskih ministara, a njime se na neki način prijeti i time da Japan u slučaju Brexita više neće nuditi Londonu kupnju svojih obveznica, te da razmjena radne snage lako moguće više neće biti moguća.

London već trpi ekonomske posljedice referenduma, posebno u sektoru usluga, no prvi udar bijega međunarodnih koncerna iz Velike Britanije nakon referenduma o Brexitu ove godine ispao je lakši nego što je London strahovao. Provedba referenduma, odnosno konačan izlazak iz EU-a, Veliku Britaniju mogao bi koštati neusporedivo više. To priznaje i nova britanska premijerka Theresa May nakon što je David Cameron, njen kolega iz torijevaca i njen prethodnik, podnio ostavku zbog izglasanog Brexita. "Pred nama su teška vremena", rekla je na skupu G 20. Ona je u kampanji pred referendum bila snažno za ostanak u EU, ali joj, kako je posljednjih dana izjavljivala, ne pada na kraj pameti iznevjeriti volju onoga što su na referendumu birači većinski izglasali, pa makar to bilo i sa samo nekoliko posto razlike.

Nedavno je May u intervjuu za BBC izjavila da njena zemlja ove godine ne stigne podnijeti zahtjev Bruxellesu za izlaskom iz EU-a, tako da će se Brexit oduljiti za nekoliko godina. Njena strategija je to vrijeme iskoristiti za sklapanje niza sporazuma Velike Britanije s EU-om koji bi joj pomogli da ublaži niz gospodarskih, istraživačkih i raznih drugih udaraca koje će London pretrpjeti. Takva strategija se, međutim, izrazito ne sviđa EU-članicama, posebno onim najsnažnijima, a predsjednik EK-a Jean-Claude Juncker na sastanku G 20 to je otvoreno i rekao. "Uopće mi se ne sviđa ideja da članice EU-a, uključujući i one koje su još članice EU-a, samostalno pregovaraju o trgovinskim ugovorima", kazao je.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Snowman 14:25 27.Veljača 2017.

    Mene zanima samo jedno, sto ce biti sa Irskom i Skotskom.