Ekonomix
492 prikaza

Nevjerojatno: Najbogatiji u Firenci iz 1427. najbogatiji su i danas

Sandro Botticelli, "Nastagio degli Onesti, quarto episodio"
Public Domain
Istraživanje talijanskih ekonomista pokazalo da je jedne te iste obitelji vode igru već šest stoljeća

Šest stoljeća to je cijelom svijetu stajalo pred očima, a nitko nije uočio sve dok dvopjicu talijanskih ekonomista Guglielma Baronea i Saura Mocettija nije zaintrigiralo usporediti obitelji koje su u Firenci bile najbogatije onda s onima danas. VoxEU objašnjava da to ne bi bilo moguće da prethodno povjesničari nisu digitalizirali podatke o porezima iz 1427. godine. Barone i Mocetti potom su prionuli radu i došli do otkrića koje za sobom povlači svu silu posljedica. Najbogatije obitelji onda najbogatije su obitelji i 600 godina poslije, odnosno danas.

"Oni među poreznim obveznicima koji zarađuju najviše danas, bili su na vrhu socioekonomske ljestvice i prije šest stoljeća", zaključili su. Trag koji su koristili bio je vrlo jednostavan – prezime. Koliko god to negdje drugdje može biti vrlo nepouzdano, u Italiji se pokazalo kao dobitna kombinacija jer su prezimena uglavnom ograničena regionalno i nastavljaju se linearno. Mada i sami priznaju da je sasvim logično da će svaki roditelj nastojati svojoj djeci, potomcima kojeg god koljena, prenijeti nasljedstvo i osigurati što bolje uvjete za život, to što se dogodilo u Firenci ipak je iznenađujuće.

Ispostavilo se da je tih nekoliko obitelji uspjelo održati svoj položaj u društvu unatoč vrlo burnoj povijesti tih stoljeća. Preživjeli su niz opsada Firence, potom Napoleonova osvajanja, fašističku diktaturu Benita Mussolinija, dva svjetska rata, niz globalnih i regionalnih ekonomskih kriza i promjena ekonomskih sustava u Italiji.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.