Life
8848 prikaza

Skrivali istinu o Marylin: Prisilno je zatvorili u ludnicu!

Marilyn Monroe
Cecil William Stoughton
Gutala je gomile lijekova i šampanjac pila kao vodu, a najveći joj je strah bio da će završiti u ludnici kao njena majka

Prekrasna, zabavna i usamljena - sve se to znalo o Marilyn Monroe, no neki mračni detalji iz njenog života tek sada izlaze na površinu. Unatoč tome što je bila jedna od najtalentiranijih i najljepših zvijezda u Hollywoodu, njezin je život bio duboko nesretan te se osjećala zarobljenom u vlastitom imidžu.

Iako su napisane brojne knjige i snimljeni filmovi o tome što je ovu ikonu dovelo u očaj, posljednja od njih "The Killing of Marilyn Monroe" donosi neke nepoznate detalje i okolnosti koji su dovele do njene smrti, navodnog samoubojstva. Riječ je o istrazi u 12 dijelova, prema kojoj je Marilyn smještena u ustanovu za mentalno poremećeno, protiv njene volje.

Naime, nakon razvoda od Arthura Millera 1961., glumica je bila u groznom stanju. Toliko joj je bilo loše da ju je njen "krug bližnjih" odlučio staviti na liječenje za koje su se nadali da će joj pomoći.

Napuštena bolnica STVARNI SLUČAJEVI Life Priče s psihijatrije koje lede krv u žilama

Situacija s razvodom bila je zapravo samo kulminacija onog što je Marilyn najviše progonilo - osjećaj usamljenosti i nemogućnost ostvarenja ljubavne priče o kojoj je jedino cijeli život sanjala. To joj je navodno bilo važnije od bilo kakvog novca i slave, a nadala se da će joj oni pomoći u ostvarenju toga, iako je stvarnost pokazala posve suprotno.

Marilyn Monroe | Author: Metro-Goldwyn-Mayer Studios Metro-Goldwyn-Mayer Studios

Obiteljsko ludilo

Njezina majka Gladys Pearl Baker Monroe je već iza sebe imala dva propala braka: u prvom je dobila dvoje djece koju je njezin bivši muž oteo nakon razvoda, a drugi je funkcionirao tek osam mjeseci. Majka joj je bila mentalno nestabilna i siromašna pa ju nije mogla uzdržavati, a htjela ju je prepustiti baki, no na kraju ju je dala zamjenskim roditeljima.

Kad je imala sedam godina njezina majka je kupila kuću, ali par mjeseci nakon zajedničkog useljenja doživjela je živčani slom te završila u ludnici gdje joj je dijagnosticirana shizofrenija. Njezin ujak potom se objesio nakon izlaska iz mentalne bolnice, a isto je u stanju depresije uradio i njezin pradjed, pa je skrbništvo opet pripalo državi. 

Brak koji nikad nije preboljela

Glumica Marilyn Monroe i američki idol Joe DiMaggio vjenčali su se dvije godine nakon upoznavanja u gradskoj vijećnici San Francisca, a za vjenčanje joj je poklonio prsten od platine i 35 brušenih dijamanata.

No, problemi su počeli već na medenom mjescu u Japanu, jer je Joe bio bolesno ljubomora. Marilyn je tada bila na vrhuncu svoje popularnosti pa je povoda za ljubomoru bilo mnogo - od nastupa za američke vojnike u Koreji do svakodnevnih golišavih fotki koje su se objavljivale. Kultna scena u kojoj joj vjetar diže bijelu haljinu uzbuđivala je cijelu Ameriku, a Joe je bio na rubu živaca.

Neprekidno su se svađali i sukobljavali. Joe, inače dijete talijanskih imigranata, htio je svojoj obožavanoj ženi pružiti sve, ali njegova strašna ljubomora ga je uništavala. I njega i njihov brak.

Nakon 274 dana braka Marilyn je zatražila razvod zbog mentalnog nasilja, a on je to saznao gledajući televiziju.

- Srce mi je puklo kad sam te vidio kako plačeš pred svim tim ljudima. Molim te, razmisli još jednom o svemu i daj nam drugu priliku da spasimo brak - napisao je nakon toga.

Marilyn je bila nepopustljiva unatoč pismima koje nije prestao slati.

Novi brak i gubitak djeteta

Marilyn se udala za Arthura Millera u intimnom okruženju 1956., najprije u civilnoj ceremoniji a dva dana poslije i u židovskoj. Ranije iste godine, naime, preobratila na judaizam kako bi se mogla udati za Arthura. 

U ljeto 1960. kada je glumica još bila u braku s Arthurom Millerom, Marilyn je navodno zatrudnjela, barem je tako rekla svojoj bliskoj prijateljici Friedi Hull. Trudnoću je morala skrivati jer on nije bio otac djeteta. Marilyn se tada viđala s francuskim glumcem Yvesom Montandom.

Ubrzo nakon toga je imala spontani pobačaj, što ju je shrvalo jer je silno željela postati majka. Prije toga, izgubila je čak tri bebe, a uzrok su bile upale jajnika i posljedice koje su one trajno ostavile.

Marilyn Monroe | Author: Metro-Goldwyn-Mayer Studios Metro-Goldwyn-Mayer Studios

Ostvario joj se najveći strah - završila je u ludnici

Krug njenih "najbližih" odlučio joj je pomoći kontaktirajući njenog psihijatra, koji je pak procijenio kako bi za nju bilo najbolje da je negdje "prime", iako se Marilyn tome protivila.

Ono što je trebalo predstavljati odmor i pomoći joj da se oporavi od nesanice, za glumicu se pretvorilo u trodnevnu noćnu moru. Kad je shvatila što se zapravo dogodilo, zahtijevala je da ju puste van, no što je Marilyn više plakala i molila, to su bolničari bili uvjereniji da je psihotična i prijetili joj luđačkom košuljom, vodili je na prisilna kupanja i strpali je u sobu, zapravo samicu, obloženu jastucima.

Sve je to Marilyn, do u detalje i nevjerojatno precizno za osobu za koju su liječnici tvrdili da je luda, opisala u pismu na šest stranica koje je poslala dr. Greensonu, nadajući se da će je izbaviti iz bolnice.

Zatvorena sam u betonsku sobu bez prozora. Kupaju me na silu, a što više plačem to su okrutniji i uvjereniji da sam luda. Uzela sam u ruke žilet i rekla da ću se ozlijediti ako me ne puste. Ali znate doktore, ja sam tašta glumica i nikad ne bih digla ruku na sebe

Osim toga, podvrgnuli su je elektrošokovima, piše Vintage News.

Stolicom je razbila staklo, prijeteći da će se ozlijediti ako je ne puste, no umjesto toga su je odveli na još jedno prisilno kupanje i obavijestili je da je “jako, jako poremećena osoba već niz godina”. To se sve događalo dok je radila na filmu "Something's Got to Give, s kojeg je naposljetku otpuštena zbog izbivanja.

Joe DiMaggio pojavio se kao spasitelj. Naime, bivši su supružnici stali u dobrim odnosima i nakon što se ona udala i razvela 1961. od trećeg supruga, pisca Arthura Millera. 

Kad ju je 1961. njezin psihijatar poslao u kliniku u odjel za najteže slučajeve upravo je zvala svog Joea da je 'spasi'. On je odmah 'doletio' i izveo je, a ona mu se poslije pridružila na Floridi. To je dovelo do glasina da su se 1962.,  godine kad je umrla, trebali ponovo vjenčati.

Novinarka Nellie Bly RAZOTKRILA IH Life Zdrava se prijavila u ludnicu i jedva uspjela izaći

Uništili su moju Marilyn, nije ni znala što ju je pogodilo -  rekao je DiMaggio okrivljujući Kennedyjeve za njezinu smrt

Joe je organizirao njezin sprovod a nije htio pozvati nikoga iz Hollywooda već samo najbliže prijatelje i rodbinu. Sve do svoje smrti, DiMaggio je tri puta tjedno slao buket crvenih ruža na njezin grob, a posljednje riječi navodno su mu bile: ‘Konačno ću opet vidjeti svoju voljenu Marilyn. 

Za razliku od njezina druga dva muža, nikad nije govorio o njoj u javnosti, nije pisao o tome, te se nikad više nije ponovno oženio.

Glupa plavuša to nikad nije bila

Otkriće dva ormara koji su ostali u studiju nakon njezine smrti daju uvid u jednu drugu Marilyn, daleko od one glamurozne ljepotice koju su neki smatrali 'preumjetnom'. Kad se sve to pročitalo, netko je 'objasnio' da je prema kvocijentu inteligencije bila pametnija od Kennedyja – njen je kvocijent inteligencije bio 168, a njegov 129.

Marilyn Monroe | Author: Wikipedia Wikipedia

Jednom je i sama izjavila da 'moraš biti pametna brineta da bi glumila glupu plavušu'. Monroe je čitala Joycea i Heinricha Heinea, a često bi se, kad nije mogla spavati ili je bila uznemirena, zabila u knjigu. U svojoj je biblioteci imala više od 400 najrazličitijih svezaka.

  • Avatar maks20022
    maks20022 20:05 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • BESTpartizan 17:20 21.Listopad 2019.

    merlinka nezadovoljna u životu je bila