Tehno
950 prikaza

7 načina na koje vam hakeri mogu ukrasti identitet... a za koje niste znali!

Hakiranje
Dino Stanin (PIXSELL)
Postoji iznenađujuće mnogo načina na koje kriminalci mogu ukrasti vaše osobne informacije i počiniti prevaru, a ovo su neki od najčudnijih

Mogu ukrasti vaše zdravstveno osiguranje

Budući da smo sve bliži Americi po pitanju medicinskih usluga i troškova, osiguranje je vrlo vrijedna stvar. Zato nije nikakvo čudo da je u porastu krađa medicinskog indentiteta (pogotovo u SAD-u). Kradljivci vašeg identiteta mogu koristiti različite zdravstvene usluge koristeći vaše podatke dopunskog ili dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja. Da bi se poslije sve riješilo, potrebno je puno vremena i novaca, a često nećete znati što se dogodilo dok ne bude prekasno, tj. dok ne dobijete potvrdu za usluge koje niste koristili.

Mogu počiniti zločine u vaše ime

U najgorem slučaju: može vas zaustaviti rutinska patrola u subotu navečer, pri čemu saznate da postoji nalog za vaše uhićenje zbog zločina koji niste počinili. To se može dogoditi. Sve što treba jest da netko tko je počinio kazneno djelo kaže vaše ime.

Mogu hakirati poštu i (još gore) chatove vaše tvrtke

Ako na poslu koristite neki interni program za chat, znajte da će dobar haker vjerojatno bez problema ući u njega. Poznati američki HipChat i Slack hakirani su u posljednja dva mjeseca, što je stvorilo veliku pomutnju među američkim zaposlenicima (hakeri koji su ušli u Slack su ukrali i adrese, telefonske brojeve i Skype identitete zaposlenika). Osigurati se možete tako da redovito mijenjate lozinku i da ona bude što kompliciranija.

Mogu preuzeti vaš identitet na društvenim mrežama i glumiti vas

Ako ste ikad primili poruku od prijatelja koja glasi ovako: "Na ljetovanju sam u Italiji i izgubio sam novčanik pa nemam novaca za povratak. Možeš li mi odmah uplatiti online nešto novaca?", znajte da ste potencijalna žrtva prevare koja se zove 'društveno inženjerstvo'. Kradljivci identiteta mogu vam hakirati račun, slati poruke vašim prijateljima i namamiti ljude da im pošalju novce. Ovi hakeri redovito koriste mailove ili facebook, a ako se želite zaštiti, promislite samo, bi li vas stvarno rođak zamolio da mu pošaljete novce u Amsterdam, bez da vas prvo nazove?

Mogu ukrasti vaš povrat poreza

Ako se ubrajate među sretnike koji imaju pravo na povrat poreza, a niste se toga sjetili na vrijeme, znajte da netko drugi može ispuniti prijavu i ostaviti svoj broj računa za povrat. Doduše, dosad je za to trebalo fizički ići u poreznu upravu što je svima veliki problem, a od sljedeće godine bi sve trebalo funkcionirati drugačije, pa ćemo vidjeti hoće li i prevare hakerima biti olakšane.

Mogu uzeti sve dokumente i datoteke s vašeg kompjutera i tražiti otkupninu

Vjerojatno je jedna od najstrašnijih online prevara ona kad cyber kriminalci koriste 'ransomeware' virus kako bi šifrirali sve vaše datoteke, te ih zatim odbiju dešifrirati sve dok im ne uplatite tisuće dolara (da, to se dogodilo u seriji 'Dobra žena'). Najgore od svega je što ne možete puno toga učiniti osim platiti. Da vam se to ne bi dogodilo, pazite na sigurnost, koristite back up i nemojte otvarati sumnjive mailove i poštu.

Mogu izvaditi kreditne kartice na vaše ime

Većina ljudi, kad priča o krađi identite, misli upravo na ovo. Nije nas toliko strah da će nam netko ukrasti broj računa ili lozinku na bankomatu ili mailu. Ne, nego da će izvaditi više kreditnih kartica na naše ime i nabiti račune koje nikad nećemo moći isplatiti. Na sreću, kod nas je to još uvijek teže izvedivo nego u SAD-u gdje je kradljivcima dovoljan tek broj vašeg socijalnog osiguranja, piše Fortune.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar una1
    una1 15:22 04.Lipanj 2015.

    Dolaskom napredne tehnologije mali čovjek ostao je nezaštićen.Sva je sreća da živim u sredini u kojoj svatko svakog zna.iako nije niti to neka utjeha.Samo oprezan treba biti.