Tehno
386 prikaza

Budućnost javnog prijevoza dolazi iz Kine

Transit elevated bus
Youtube/CCTV
Kineski gradovi imaju ogromnih problema sa zagađenjem, a jedno od rješenja je povećanje dostupnosti javnog prijevoza

Visok je pet metara, dug 22 metra i možete prevesti tristotinjak putnika, a istovremeno omogućuje autima prolazak ispod njega. On je TEB-1 i Kinezi smatraju da je to budućnost javnog prijevoza.

Transit Elevated Bus (TEB) imao je prvu testnu vožnju u utorak na stazi dugoj tristotinjak metara. Putnika nije bilo, a puževa brzina autobusa razočarala je prisutne gledatelje u gradu Qinhuangdao na sjeveru Kine.

Kratki test provjeravao je sustav kočenja na svih šesnaest kotača, zatim potrošnju goriva i otpor zraka, izjavili su iz kompanije Tebtech. Ovaj radikalni novi dizajn tek je predstavljen početkom ove godine, a već sada ulazi u testnu fazu.

U završnoj fazi, TEB bi trebao više naličiti na tramvaj nego autobus, zato što je planirano da bi po tri ili četiri TEB-a vozila u kompoziciji. "Ukupnog kapaciteta 1.200 ljudi istovremeno, TEB uspješno zamjenjuje podzemnu željeznicu dok je trošak izgradnje petina potrebnog za podzemnu željeznicu", izjavio Bai Zhiming, glavni inžinjer projekta u razgovoru za CCTV News.

Prve testne linije trebale bi ući u upotrebu u gradu Qinhuangdao u sjevernoj kineskoj provinciji Hebei do kraja ove godine.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.