Tehno
18972 prikaza

Čudesni avion: Od Londona do New Yorka za 20 minuta

Avion "Antipode", 24 puta brži od zvuka i dizajner Charles Bombardier
YouTube
Probija zvučni zid odmah nakon uzlijetanja i leti 24 puta brže od zvuka - to je Antipode

Ne bi li bilo odlično kad biste preko Atlantika mogli putovati za isto onoliko vrijeme koliko vam je potrebno ujutro da stignete do posla? Ili manje... Dok ovakve stvari zvuče kao pukog sna, ova stvar konkretno mogla bi uskoro postati stvarnost zahvaljujući izumu aviona "Antipode", kojemu se predviđa da će biti sposoban prevesti putnike od Londona do New Yorka za samo 20 minuta.

Kako se navodi u najavama, ovakav avion bio bi u stanju probiti zvučni zid odmah nakon uzlijetanja, da bi potom stalnim ubrzavanjem dosegnuo najveću brzinu oko 24 puta veću od brzine od zvuka. 30.000 kilometara na sat, kakvih 12 puta brže od Concordea. Ili, također usporedbe radi, čak nešto i brže od Međunarodne svemirske postaje. No, to doista natjera čovjeka da se zamisli.

Minijaturni helikopter SureFly Revolucionarno Tehno Mini-helikopter nalik dronu može sletjeti i na parkiralište

Um koji kao glavni stoji iza ovakvog koncepta pripada kanadskom dizajneru Charlesu Bombardieru, unuku slavnog Joseph-Armanda Bombardiera, osnivača Bombardier Inc. 43-godišnji unuk je inženjer, inovator, ali i anđeoski investitor, čovjek koji svoja industrijski dizajnirana vozila besplatno dijeli sa svijetom. Njegova je zamisao da se sve opisano kod "Antipodea" postiže konceptom "long penetration mode" kako bi se zrak rapidno kanalizirao kroz mlaznice smještene na nosu aviona.

A visina leta? Ne previše različita od visine leta standardnih modernih putničkih aviona; 12.000 metara. Jedino što u cijeloj priči ne zvuči baš tako briljantno jest cijena. Letjelica bi, u ovakvom obliku, imala mjesta za samo deset putnika, pa se može jedva i zamisliti koliko bi takvo jedno 20-minutno transatlantičko putovanje moglo koštati po osobi.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 18:37 30.Kolovoz 2017.

    super neki avion