Tehno
2974 prikaza

Kakvom zvijeri će Tom Cruise upravljati u novom Top Gunu?

Zrakoplov F18 iznad nosača Gerald Ford
US Navy
Povlači se i pitanje tko će biti neprijatelji glavnog lika i kakvim strojevima za uništavanje će oni upravljati

Top Gun, legendarni film o životu američkih vojnih pilota napokon i službeno dobiva nastavak. Naravno, sad se postavlja pitanje kakvim strojevima će upravljati Maverick i njegovi kolege. Tom Cruise je u osamdesetim godinama proišlog stoljeća utjelovio lik pilota Petea "Mavericka" Mitchella dok je Anthony Edwards glumio Nicka Bradshawa poznatijeg pod nadimkom Goose. Dvojac je upravljao lovcem F-14A Tomcat i polijetali su s nosača zrakoplova USS Enterprise i susretali se s misterioznim neprijateljem, vjerojatno sovjetskim pilotima u MiG-ovima 28.

Sada, u 21. stoljeću, ništa od tih strojeva više nije u upotrebi. F-14A je završio u mirovini 2006. godine, USS Enterprise je podijelio istu sudbinu u siječnju 2017. godine, a MiG 28 nikad nije ni postojao. Mikojan-Gurevič svojim letjelicama daje neparne brojeve kao što su još uvijek aktualni hrvatski MiG 21.

Australski vojnici u vježbi s američkim marincima Hvalisavi Trump Top News Ameri masakrirali ruske plaćenike, među njima i Srbe?

Kako piše Popular Mechanics, znamo da će Maverick biti instruktor letenja i da će letjeti nekom varijacijom F-18, vjerojatno će biti riječi o dvosjednoj verziji F kako bi mogao s nekim razgovarati tijekom filma. Za razliku of Tomcata koji je bio specifično namijenjen za borbu s drugim ratnim zrakoplovima, F-18 Super Hornet može napadati i mete na zemlji.

Što je s F-35 Joint Strike Fighterom, najnovijim borbenim zrakoplovom u američkoj vojsci? Mornarica kupuje 273 modela F-35C. Na kraju će mornarica raspolagati s 20 eskadrila F-35C, gdje će dvije eskadrile na svakom nosaču činiti F-35.

F-35C je bitno drugačiji avion nego izvorni F-14A, pa čak i današnji Super Hornet. Oslanja se na tehnologiju sza skrivanje kako bi preživio susret s neprijateljem, a idealno je kad puca na neprijateljske zrakoplove izvan vizualnog dometa, da neprijatelj ni ne zna da je tamo. To je pametan način borbe, ali bi to bio jako loš film Top Gun. S druge strane, Super Hornet je mogao ići u "borbe noževima" s neprijateljem.

Podmornica Parche USS PARCHE Tehno Tajna podmornica: Mornari o njoj nisu smjeli govoriti

Izvorni Top Gun sadržavao je zračne susrete i borbe protiv sovjetskih pilota iznad Indijskog oceana. Ako se nastavak Top Gun prilagodi događajima u stvarnom životu, mogli bismo vidjeti susrete s ruskim pilotima iznad Baltičkog mora, s novim Sukhoi Su-57 pete generacije borca. Su-57 bi mogao uvesti puno napetosti dok se američki piloti bore da ostanu korak ispred slično nevidljivog zrakoplova.

Još jedna mogućnost je sunčano Južno kinesko more, gdje Maverick može letjeti protiv kineskih boraca J-15 koje lansiraju nosači kineske mornarice. To je malo vjerojatno iz marketinške perspektive, budući da je Kina glavno tržište filmova i da je prikazivanje Pekinga kao antagonist Pekinga siguran način da se spriječi Top Gun 2 da udari u kineske kazališta.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.