Tehno
49 prikaza

Način na koji mičete miš govori kako ste raspoloženi

Miš
Thinkstock
Znanstvenici su otkrili na koji način miš pomiču smireni, a na koji nervozni korisnici

Sporije micanje računalnog miša uz nagle pokrete odaje ljutnju korisnika za razliku od kontinuiranog i brzog pomicanja miša koje karakterizira smirene ljude, zaključili su znanstvenici sa sveučilišta Duisburg-Essen koji su razvili program koji može pratiti raspoloženje korisnika računala.

Računalni program pomoći će svima koji dizajniraju internetske stranice a prodavači na internetu mogli bi ga koristiti kako bi otkrili trenutak u kojem potencijalnog kupca počinje nervirati način na koji funkcionira internetska stranica ili se željeni prozivod ne može dovoljno brzo naći.

Privatna prava korisnika morat će se zaštititi njihovim davanjem prethodne suglasnosti za praćenje upravljanja računalnim mišem.

Znanstvenici su utvrdili da miš može biti dobar pokazatelj raspoloženja tako što su ispitanicima dali da rješavaju testove inteligencije u određenom vremenskom roku. Cilj prvog dijela istraživanja bio je jedino iznervirati ih jer se zadatak nije mogao ispuniti zbog toga što je internetska stranica bila užasno spora a na kraju su sudionici dodatno iznervirani rezultatom da su ispodprosječne inteligencije. Nakon toga slijedili su drugi zadaci na računalu a znanstvenici su pratili ponašanje iznerviranih ispitanika u usporedbi s kontrolnom skupinom koja je prošla isti test bez dodatnih frustracija koje je izazvalo usporeno računalo.

Osim što su uočili da iznervirani ispitanici sporije pokreću miša ali uz nagle pokrete u odnosu na kontrolnu skupinu uočili su i da iznervirane osobe pokreću miševe u ravnim crtama ili tek blago zaobljenim putanjama.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.