Tehno
31458 prikaza

NATO pokazuje mišiće, ključna uloga je u rukama Hrvata

NATO vježba u Norveškoj Trident Juncture 18
1/24
Norveške oružane snage
Zapovijedat će timom od 130 osoba i ukupno 1000 vojnika i sudjelovati u svim fazama vježbe

Krajem listopada i tijekom studenog u Norveškoj će se održati najveća vojna vježba u kojoj će sudjelovati više od 40.000 vojnika, iz 31 države uz partnerske zemlje Švedsku i Finsku. Sudjelovat će više od 130 zrakoplova, 70 brodova i više od 10.000 vozila. Vježba Trident Juncture 18 u većem svom dijelu odvijat će se u kopnenom središnjem i istočnom dijelu zemlje, te u zračnom i morskom području Norveške, Švedske i Finske. Glavni joj je cilj testirati savezničke obrambene mogućnosti, te mogućnosti norveške vojske. 

Vježba je posebno važna i za Hrvatsku, budući da će na čelu logističkog dijela biti brigadni general HKoV-a Darko Pintarić. Zadatak združene logističke potporne skupine (Joint Logistics Support Group - JLSG) osigurati je da pokreti trupa, vozila i zaliha dođu do svojih odredišta, što uključuje prijevoz robe u Norvešku sa svih dijelova svijeta, piše Obris.

Pintarić zapovijeda i upravlja postrojbama, a to uključuje pripremu radnih prostora za sve sudionike, održavanje snaga na terenu, te povratak sudionika u matične baze. Zapovijedat će timom od 130 osoba i ukupno 1000 vojnika. 

"Kao zapovjednik JLSG-a moja je glavna zadaća osigurati da se misija provodi glatko, efikasno i da sve svoje zadaće izvršimo na vrijeme", naglašava Pintarić.

Mimohod A ODAKLE? Top News Upozorili i Hrvatsku: Vojsci morate dati više novca

Brigadir Darko Pintarić pripadnik je OSRH od 1991. godine, i sudionik je Domovinskog rata. Tijekom službe u OS RH, obnašao je, između ostalih, dužnost načelnika prometne službe u 2. gardijskoj brigadi, stožernog časnika za promet, voditelja odsjeka, načelnika Odjela za promet i načelnika Odjela za razvoj i integraciju logističkog sustava u Upravi za logistiku GS OSRH. Bio je prvi časnik OSRH koji je u lipnju 2004. upućen u NATO Zapovjedništvo za transformaciju u Norfolku (SAD) na dužnost stožernog časnika za NATO PfP interoperabilnost, te je kao prvi časnik RH za vezu, za operaciju ISAF 2003. godine, radio u Savezničkom centru za kontrolu kretanja u Nizozemskoj, a koji je dio Vrhovnog savezničkog zapovjedništva snaga za Europu (SHAPE). Završio je Ratnu školu OS RH „Ban Josip Jelačić“, više NATO tečaja iz područja logistike, standardizacije i rada u NATO odborima, te vojno strukovnu izobrazbu iz područja logistike na US Army Logistics Management Colledge u Fort Leeju (SAD). Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Redom hrvatskog pletera, te medaljama Bljesak i Oluja, kako stoji na stranicama MORH-a.

Pintarić će blisko surađivati sa pukovnikom rumunjske kopnene vojske Sorinom Sularom i satnikom Američkog ratnog zrakoplovstva Jasonom Loucksom.

NATO vježba u Norveškoj Trident Juncture 18 | Author: Norveške oružane snage Norveške oružane snage

"Mi također imamo vrlo važnu ulogu i u opskrbljivanju pojedinih elemenata snaga tijekom vježbi, budući da smo kao logističko tijelo na razini čitave operacije baš mi odgovorni i za 3. liniju održivosti tijekom vježbe", naglašava Sularu. 

Njihova uloga predstavlja kralježnicu cijele vježbe, operacije, s obzirom na brojnost snaga koje sudjeluju i na površine na kojoj će se cijela vježba odvijati. O veličini same vježbe i logističkom izazovu govore i podaci kako će 180 zrakoplova i 60 brodova dopremiti ljude i opremu na 27 različitih lokacija, a posebno zanimljiv je podatak da bi sva vozila koja sudjeluju u vježbu mogla stvoriti lanaca dugačak 92 kilometra. Podići će se 50 kampova, a u najvećem među njima može biti 5500 ljudi. 

Pogledajte galeriju.

1/24

Treniranje vještina i uvježbavanje akcija koje bi trebale pomoći saveznicima da obrane jedni druge, čini se prihvaćaju i Norvežani. Održavanje ove vježbe u Norveškoj podržava 65 posto njihovih stanovnika, što je pokazalo istraživanje provedeno u travnju i svibnju ove godine. 80 posto njih smatra kako bi Norveška trebala pomoći jednoj ili više članica NATO-a u slučaju napada, a 87 posto njih smatra kako bi isto to trebale napraviti i druge države ako dođe do napada na Norvešku. 

Vježba će se odvijati po već ranije utvrđenom scenariju, a tijekom kopnenih vježbi koje će se odvijati u središnjoj i istočnoj Norveškoj fokus će biti na uvježbavanju taktičkih jedinica. U toj će vježbi na suprotnim stranama biti sjeverne i južne snage, sjeverne će činiti vojnici iz Norveške, Kanade i Švedske, dok će južne biti sastavljene od njemačkih, talijanskih i britanskih brigada.

NATO vježba u Norveškoj Trident Juncture 18 | Author: Norveške oružane snage Norveške oružane snage

Bitka će se provesti u dvije faze. Od 31. listopada do 3. studenog sjeverne snage napast će južne, uz podršku pomorske desantske operacije SAD-a. Od 4. do 7. studenog inicijativu će preuzeti južne snage i izvesti kontra napad. Ova je vježba idealna prilika za treniranje i provođenje vojnih operacija savezničkih snaga i na jako teškim norveškim vremenskim uvjetima.

Bit će to najveća vježba održana na području Norveške od 80'-ih godina prošlog stoljeća, a najveća NATO vježba od 2002. godine. 

Trident Juncture 18 sastoji se od tri faze, od kojih je prva pripremna započela već u kolovozu, druga kako smo već spomenuli, bit će 'prava bitka' koja će se održati početkom studenog, dok će treća, posljednja faza biti održana od 13. do 24. studenog. 

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • wajne 18:08 27.Rujan 2018.

  Nešto nisam primijetio vjest da je pre nešto manje od mjesec dana Rusija i Kina imali zajedničku vojnu vježbu sa tristatisuca vojnika.

 • Avatar Nikola Perić
  Neron 16:59 27.Rujan 2018.

  Rusi kupuju pelene vojsci.

 • Andrija2 15:02 27.Rujan 2018.

  Da li se pametno zamjerati jednoj velesili koja ti nije ništa napravila loše???