Tehno
102 prikaza

Pivovara iz Novog Zelanda izrađuje gorivo od piva

Benzin
Hrvoje Jelavic (PIXSELL)
Pijte više piva i spasite planet, parola je pivovare iz Novog Zelanda

DB Export, pivovara iz Novog Zelanda, najavila je nedavno da je stvorila biogorivo koristeći ostatke kvasca koji koriste pri izradi piva, što su nazvali 'brewtroleumom'.

Tvrtka je naime počela reciklirati kvasac koji bi inače bio bačen ili dan životinjama, te ga pretvara u etanol koji se može miješati s običnim naftnim gorivom.

Iako ovo nije posebno revolucionarno otkriće, budući da se gorivo sastoji od 10 posto etanola i 90 posto nafte, DB tvrdi da je ovo prvi put da je komercijalno rašireno gorivo (E10) izrađeno od nusproizvoda piva. Tvrtka također vjeruje da je MillerCoors (druga pivovara) prva koja je napravila takvo gorivo, no oni su ga prvi predstavili javnosti.

Iako ovo gorivo nije puno drugačije od onog na obližnjoj benzinskoj postaji, ekipa iz DB-a ističe da je ovo zabavnije proizvoditi.

E10 se inače prodaje kao zelena, više održiva alternativa čistom naftnom gorivu, iako su te tvrdnje izazvale mnoge javne rasprave. Primjerice jedno istraživanje iz 2013. godine pokazalo je da se povećala proizvodnja kukuruza kad se u SAD-u počeo proizvodio takav etanol, što je pak nanijelo štetu okolišu i povećalo cijenu kukuruza na tržištu.

Raspravlja se i o učinkovitosti benzina u koji je umiješan etanol, pogotovo E15, koji koristi 15 posto etanola i 85 posto nafte.

Iako je DB-jev Export Brewtroleum tek smicalica, možda su na tragu nečeg većega pri korištenju preostalog kvasca nakon izrade piva. Jer koliko god kontroverzi podigao etanol u SAD-u, koji se izrađivao od preostalog kukuruza na farmama, nije bila upitna uporaba samog etanola.

Možda bi vlade i energetske kompanije trebale početi gledati u smjeru alternativnih načina proizvodnje etanola, jer postoji mnogo pivovara kojima ostaje na raspolaganju mnoštvo neiskorištenog kvasca, piše Mashable.

Dakle, tko zna, možda pivo može spasiti Zemlju. Samo ga trebamo dovoljno popiti prije toga.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.