Tehno
1768 prikaza

Revolucionarni izum: Pasta za zube koja liječi karijes

Žena pere zube
Thinkstock
Japanska znanstvenica izumila je pastu za zube koja bi mogla smanjiti količinu posla zubarima

Pojavila se novost u liječenju propadanja zuba. Naime, skupina znanstvenika na čelu s Kazue Yamagishi, izumila je posebnu pastu koja obnavlja zubnu caklinu, te se na taj način zubi sami popravljaju.

Pasta ima sastav nalik onome zubne cakline, a budući da je u tekućem obliku, može dohvatiti i inače teško dostupna mjesta između zuba, koja najčešće prva propadaju.

Do formule su znanstvenici došli nakon niza eksperimenata s hidroksiapatitom, poznatim i kao kristalni kalcij fosfat - točnije, glavnim sastojkom zuba. 

Nakon pranja s ovom pastom, kiselina se počne topiti i nekoliko minuta kasnije se kristalizira, te poprimi strukturu prirodne zubne cakline.

Još jedna zanimljivost jest da će tretirani zubi navodno nakon tretmana postati bjelji od normalnih zuba, zbog čistih minerala koji su korišteni u pasti, piše Herbs Info

Trenutačno se vrše klinička ispitivanja paste u Japanu, a jedini problem je to što pastu nećete moći koristiti samostalno kod kuće. Naime, na tretman ćete ipak morati otići do stomatologa, jer se pasta mora nanijeti jako pažljivo, kako jake kemikalije ne bi dodirnule zubno meso.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.