Tehno
1583 prikaza

San koji bi se mogao ostvariti - Netflix za video igre

Gejmeri
Oliver Berg/DPA/PIXSELL
Za razliku od pasivnih oblika medija, kao što su filmovi i glazba, igranje video igara putem interneta zahtijeva vrlo osjetljivu tehnologiju

Nema boljeg osjećaja od onog kada nenadano dobijete priliku umjesto trčanja na posao, ugodno se zavaliti u fotelji i npr. igrati video igre. To je napravio i Cory Burdette koji je zbog oluje dobio priliku to jutro provesti u igranju Minecrafta sa svojom 5-godišnjom kćeri. 

Prije nego su ju prvi put zaigrali, morali su ju siknuti i instalirati na Xbox.

Vodeće kompanije na ovom području uključujući i Microsoft i Verizon pokušavaju pronaći način kako na polju video igara učiniti ono što su Netflix i Spotify napravili sa serijama i filmovima. Umjesto da se pokreću direktno sa nekog uređaja, igre visoke kvalitete u budućnosti mogle bi se prenositi iz podatkovnog centra preko servera prije nego se preusmjere na telefone, računala i konzole mnogih igrača, piše The Washington Post. 

Za razliku od pasivnih oblika medija, kao što su filmovi i glazba, igranje video igara putem interneta zahtijeva vrlo osjetljivu tehnologiju koja može interpretirati akciju igrača iz daljine, obraditi njihove poteze u nekoliko milisekundi i odmah prenijeti rezultate igračima i njihovim protivnicima.

Google Teška vremena Tehno Drakonska kazna ugrozila je Googleov poslovni model

Upravo taj veliki izazov godinama je stvarao probleme igračima i kompanijama, no nakon razvoja tehnologije i razvoja internet usluga, ovaj se cilj čini puno bliže sada nego ikad prije.

"Usluge streaminga igara bit će glavni pokretač rapidne tranzicije od prodaje igara u kutijama do digitalne potrošnje. Streaming je pogodan za razvoj novih poslovnih modela i vjerujemo kako će odluka od tome kako se uključiti u ove trendove biti ključ budućeg rasta", rekao je Yosuke Matsuda, predsjednik Square Enixa.

I dok se mnogi potrošači okreću mobilnoj i online zabavi, oni zaposleni u medijskoj industriji krenuli su u veliku bitku za pozornosti potrošača. Čak je i Netflix priznao da igru Fortnite doživljava, u nekim aspektima, puno većom konkurencijom od HBO-a.

U ratu za pažnju svakog potrošača, analitičari kažu kako bi igranje video igara u oblaku bio izvor desetaka milijardi dodatnih prihoda. Bilo bi to jednostavno i praktično igranje u kojem bi i najslabiji laptop mogao postati potpuno funkcionalna gaming oprema.

Olakšalo bi to ljudima igranje video igara bez obzira koji uređaj koristili, smatra Brian Nowak iz Morgan Stanleyja.

"Ova tehnologija ima mogućnost proširiti bazu mogućih igrača smanjivanjem prepreka ulasku u svijet takvih igara", smatra Nowak.

Video igra Pucačine Tehno Brdo novca: Ovo je povijest CRO-gaminga

Među takvim pokušajima bio je i nedavno Googleov Project Stream, koji je omogućio besplatno uživanje na internetu u igri Assassin's Creed Odyssey. 

Microsoftov projekt xCloud najavljuje prijenos igara putem mobilnih podatkovnih veza, a tu je i Verizon Gaming. Neke najave pokazuju i kako Apple razmišlja o ovoj mogućnosti, pa čak i da takvu uslugu priprema Amazon. 

Velika buka koja prati ovu industriju pokazuje koliko se ona pa tako i potrebe i želje njezinih korisnika mijenjale posljednjih godina. Popularnost mobilnih igara potaknula je neke izdavače poput Epic Games, tvorce Fortnitea, da tržištu predstave vlastite aplikacije i tako zaobiđu posrednike poput Googlea. 

No u projektu Stream Google bi mogao nagovijestiti jednu od mogućih strategija kojom bi mogao pobijediti Epic - potpuno uklanjanje upotrebe za preuzimanjem aplikacija. Posljednji veliki pokušaj izgradnje servisa za igre utemeljene na oblaku bio je OnLive, pokrenut 2010. godine. Bila je to obećavajuća usluga, no mnogi igrači otkrili su kako se njihovo iskustvo drastično razlikuje od iskustava profesionalaca. Najviše su ga kritizirali zbog kašnjenja u prikazu korisničkih akcija i rezultata na zaslonu.

"Tehnologija je konačno sustigla potrebe i želje korisnika", rekao je Ethan Hawkes, dugogodišnji igrač. 

Call of duty Evo je opet Tehno Call of Duty napokon se vraća u Drugi svjetski rat

Iako je prošla dug razvoj, nije još besprijekorna, reći će neki igrači. Chris Cantrell, koji je testirao Googleov projekt Stream pohvalio je Google jer je vjerno reproducirao grafiku igre Assassin’s Creed. No ta igra naglašava i još jednu prepreku za tehnološke kompanije a to su podaci, s obzirom da jedno prosječno kućanstvo istodobno prenosi mnogo usluga. 

"Assassin’s Creed  je sporija igra, pa ne morate biti tako precizni. No preko ove veze ne možete igrati Call of Duty", naglašava Cantrell.

U međuvremenu, rastuća konsolidacija medijskih i tehnoloških tvrtki otvara niz drugih pitanja za budućnost streaming igara. Tako će se npr. Verizonova usluga natjecati sa sličnima iz Amazona, Googlea i Microsofta. Igrači strahuju kako bi Verizon mogao omogućiti povlašteni tretman svojoj usluzi na vlastitoj širokopojasnoj mreži na štetu svojih konkurenta.

"Ako im to bude dovoljno unosno, odredit će prioritete među vlastitim uslugama", naglašava Burdette.

Iako nisu željeli konkretno komentirati ove navode, iz Verizona naglašavaju kako često provode "unutrašnja i vanjska ispitivanja kako bi obogatili iskustva korisnika i proširili naš portfoliji proizvoda i usluga". Igrači s nestrpljenjem očekuju mogućnost igranja dobrih igara bez da moraju stotine ili tisuće dolara uložiti u specijaliziranu opremu, poput konzola ili posebnih računala.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.