Tehno
2831 prikaza

Stotine djece nakon škole rade u tvornici: "Nemamo izbora"

Tvornica
Getty images
Tinejdžeri u tvornici rade nešto što nije povezano sa njihovim obrazovanjem i prisiljava ih se da rade prekovremeno

Stotine kineskih srednjoškolaca rade na izradi uređaja Alexa iz Amazona u tom kontroverznom i često ilegalnom pokušaju da se zadovolje produkcijske kvote. Razgovori sa radnicima i dokumenti iz Foxconna pokazuju kako su djeca trebala raditi tijekom noći ili prekovremeno da bi se omogućila proizvodnja ovih pametnih uređaja po unaprijed planiranih ciljevima.  

Srednjoškolci se prikupljaju iz škola, tehničkih i običnih, u i oko grada Hengyang i klasificirani su kao "pripravnici", a njihovi učitelji plaćaju se kao pratnja. Od nastavnika se traži da potaknu nekooperativne učenike da prihvate prekovremeni rad umjesto redovnih smjena. Istraživanje je pokazalo da su morali raditi više od dva mjeseca kako bi popunili broj zaposlenih u tvornici tijekom najvećih proizvodnih razdoblja. Zaposleno je više do 1000 srednjoškolaca, starosti od 16 do 18 godina. 

U kineskim tvornicama dozvoljen je rad srednjoškolaca starijih od 16 godina, no nije im dozvoljeno da rade noćne smjene ili prekovremeno. Foxconn, koji izrađuje i iPhone za Apple, priznao je kako su oni zaposleni ilegalno i kako su poduzeli akcije s kojima bi popravili tu situaciju.

"Udvostručili smo nadzor programa stažiranja sa partnerskim školama kako bismo osigurali da ni pod kojim okolnostima pripravnici ne rade prekovremeno ili tijekom noći. U prošlosti je bilo slučajeva gdje se zbog manjka nadzora lokalnog menadžerskog tima to događalo, iako su pogođenim pripravnicima isplaćene dodatne plaće u skladu s tim smjenama. No to nije prihvatljivo i poduzeli smo mjere kojima ćemo osigurati da se to više ne ponavlja", stoji u njihovoj izjavi.

Sweatshop i Ariel lutka ISKORIŠTAVANJE Ekonomix Ova lutka košta 227 kn - radnica na njoj zaradi 0.08 kn

Kompanija je branila svoju praksu napominjući kako "školarcima koji su u zakonskoj granici zapošljavanja nude priliku da steknu praktično radno iskustvo na području u kojem će možda jednog dana nakon završetka obrazovanja tražiti posao". 

Foxconn je najavio da će povećati broj radnika i napraviti reviziju plaća. 

Glasnogovornik Amazona na čelu kojeg je najbogatiji čovjek na svijetu Jeff Bezos, naglasio je da neće tolerirati kršenje kodeksa ponašanja dobavljača te da ih redovito ocjenjuje, često koristeći neovisne revizore, uz pomoć kojih prate poštivanja i poboljšanja.

"Ako primijetimo kršenja poduzet ćemo određene korake uključujući i korektivne akcije. Ubrzano istražujemo te navode i s tim pitanjima obratili smo se i upravljačkom dijelu Foxconna. Dodatni specijalni timovi stigli su na lokaciju a potaknuli smo i tjedne revizije", kaže glasnogovornik. 

Tinejdžeri koji su razgovarali sa istraživačima kažu kako ono što rade u tvornici nije povezano sa njihovim obrazovanjem i kako ih se prisiljava da rade prekovremeno. 

17-godišnja Xiao Fang u tvornici je počela raditi prošlog mjeseca. Njezin je zadatak nanošenje zaštitnog filma na oko 3000 Echo Dots zvučnika svaki dan. Kaže kako joj je učitelj rekao da će raditi osam sati dnevno, pet dana u tjednu, no da se to pretvorilo na deset sati dnevno, šest dana tjedno.

"Zbog jakog svijetla u pogonu je jako vruće. Trebalo mi je neko vrijeme da se naviknem na rad u tvornici, a sada sam se nevoljko navikla. No jako umara raditi svakog dana po 10 sati. Pokušala sam reći voditelju svoje linije da ne želim raditi prekovremeno. No, on je obavijestio mog učitelja koji mi je rekao da ako ne radim prekovremeno, ne mogu stažirati u Foxconnu a to će onda utjecati na moju maturu i pristala sam to izdržati", rekla je. 

Amazon Alexa Bolje od intuicije Tehno I to je moguće! Stroj koji predviđa vaše želje

Srednjoškolci su Foxconnu potrebni i većinom ostaju u tvorničkim domovima da bi radili prekovremeno zbog potrebe zadovoljenja ciljeva proizvodnje, a oni koji to odbiju, dobivaju otkaze. 

U jednom od dokumenta stoji: "Pripravnici koji ne rade prekovremeno ne samo da će utjecati na proizvodne ciljeve, već i na njihovu spremnost za posao. Pripravnici trebaju raditi prekovremeno".

Dokumenti su završili u rukama kineske organizacije China Labor Watch i The Guardiana

Pokazuju kako se tvornica okrenula srednjoškolcima jer ne može pronaći dovoljno stalnih radnika. Po nekim navodima riječ je o potrebi za 7000 radnika u proizvodnji od travnja do listopada, no naglašavaju da mogu regrutirati samo 30 radnika tjedno. Pripravnici im mogu biti samo 15 posto radne snage. 

Ulaz u Foxconnovu tvornicu Izmoreni, poniženi Tehno Rad u Appleovoj tvornici: Prijete da će se ubiti

U prednostima zapošljavanja srednjoškolaca ističe se kako je riječ o manjim troškovima rada, mogu zaposliti i veliku količinu radne snage odjednom, lakše rasporediti dodatne radnike na druge položaje. Pripravnici dobivaju manje od 16 kuna po satu uključujući prekovremene sate i ostale dodatke. Iskusni radnici stoje oko manje od 19 kuna po satu, a pronađeni dokumenti pokazuju kako je pripravnicima prošle godine plaća smanjena. 

Po podacima iz Amazona iz siječnja prodano je više od 100 milijuna uređaja Alexa koji koštaju od 50 dolara u SAD-u do 50 funti u Velikoj Britaniji, no mogu biti i tri puta skuplji ako je riječ o sofisticiranijim modelima. Tvornica za svakog učenika školi plaća nešto manje od 500 kuna mjesečno, a po nekim podacima tražili su od četiri škole 900 učenika, a po drugim planiraju regrutaciju 1800 pripravnika ove godine. 

Mučili su se sa pitanje zapošljavanja ovakve radne snage, no zaključili da je više benefita nego rizika, jer bez njih tvornica ne bi mogla ispuniti planirano. Na sastanci se razgovaralo i o odbijanju učenika da rade noćne smjene i prekovremeno, te da je potrebna intervencija učitelja. 

"Voditelji noćnih smjena trebali bi češće provjeravati stanje sa učenicima i učiteljima, i prijavljivati neke abnormalnost kako bi ih učitelji mogli nagovoriti da rade noćne smjene i odrađuju prekovremene", rečeno je. 

Jeff Bezos Pogled u budućnost Tehno Prije 20 godina predvidio je uspjeh online shoppinga

Ako bi i nakon toga odbijali raditi dodatne sate, profesorima je dana uputa da ispune, u njihovo ime, ostavku.

Amazon je sa Foxconnom potpisao 2017. godine sporazum o novih 15 produkcijskih linija u tvornici i zapošljavanju tisuće novih radnika kako bi se mogli ispuniti zahtjevi za Echo i Echo Dot uređajima i tabletima Kindle. No prošle godine otkriveno je da koriste više agencijskih radnika od dozvoljenog, kako ne morali zapošljavati trajne zaposlenike. Mnogi su radili prekovremeno, puno više od dozvoljenih 36 sati mjesečno.

Foxconn je obećao da se smanjiti broj takvih radnika i ponuditi im priliku da postanu stalni zaposlenici. 

Direktor organizacije China Labor Watch Li Qiang pozvao je Amazon i Foxconn da dozvole nezavisni nadzor i praćenje radnih uvjeta kako bi se spriječilo kršenje radničkih zakona i prava. 

"Regrutacija velikog broja takvih radnika i prisiljavanje srednjoškolaca na prekovremeni rad i noćne smjene je nezakonito, a Foxconn je toga itekako svjestan. No, budući da povećava njihov profit, oni će i dalje zapošljavati takve radnike", naglašava.

Niz problema je pogodio ovu kompaniju zahvaljujući i trgovinskom ratu između SAD-a i Kine, posebno zato što se troškovi sirovina povećavaju, a neke narudžbe gube.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.