Tehno
423 prikaza

Za 10 godina će nam moći izrasti novi organ kad ga zatrebamo

Hologrami iz budućnosti
Thinkstock
Živimo u nevjerojatno uzbudljivom vremenu koje se konstantno mijenja, a u budućnosti će se to odvijati još i brže

U skladu s Mooreovim zakonom, 2025. godine vidjet ćemo ubrzane promjene dok ćemo se približavati svijetu potpunog izobilja. Ovo su područja u kojima bi pak trebale biti najvidljivije te transformacije:

1. Ljudski mozak vrijedan 1.000 dolara

2025. trebali biste moći, za 1.000 dolara, kupiti kompjuter koji će moći računati 10^16 ciklusa u sekundi, što je identična brzina kojom ljudski mozak obrađuje podatke.

2. Trilijunska senzorna ekonomija 

'Internet svega' opisuje veze između uređaja, ljudi, procesa i podataka. Do 2025. godine, internet svega će premašiti 100 milijardi povezanih uređaja, od kojih svaki ima desetak ili više senzora koji prikupljaju podatke. To će dovesti do trilijunske senzorne ekonomije koja će uzrokovati revoluciju podataka kakvu ne možemo pojmiti. 

3. Savršeno znanje

Idemo prema svijetu savršenog znanja. S trilijunima senzora koji danonoćno prikupljaju podatke (iz automobila, satelita, dronova, nosive tehnologije, kamera), moći ćete saznati sve što poželite, bilo kad, bilo gdje i bit će vam dostupni odgovori na apsolutno sva pitanja.

Hologrami iz budućnosti | Author: Thinkstock Thinkstock

4. Osam milijardi hiper-povezanih ljudi

Facebook (Internet.org), SpaceX, Google (Project Loon), Qualcomm i Virgin (OneWeb) planiraju omogućiti globalnu povezanost svih ljudi na svijetu i to brzinom većom od jednog megabita po sekundi. Od trenutačnih tri narast ćemo do osam milijardi povezanih ljudi. Oni pak donose i desetke bilijuna novih dolara koji će obogatiti globalnu ekonomiju, a neće se priključiti online zajednici kao mi prije 20 godina s 9600 modema, nego s 1Mbps vezama i pristupu svim mogućim informacijama.

5. Nestanak postojećeg zdravstva

Zdravstvo kakvo trenutno poznajemo više neće postojati. Novi poslovni modeli će biti bolji i pružat će učinkovitiju skrb. Tisuće startupova, kao i današnji giganti (Google, Apple, Microsoft, IBM...) ući će na 3.8 trilijuna vrijedno zdravstveno tržište s novim poslovnim modelima koji će dematerijalizirati i demokratizirati današnju birokraciju i neučinkovite sustave. Nosiva biometrijska očitavanja i umjetna inteligencija učinit će nas direktorima osobnog zdravlja, a shvatit ćemo i uzroke raka, srčanih bolesti i neurodegenerativnih bolesti, kao i na koji način ih liječiti. Svakome će moći izrasti novo srce, jetra, pluća ili bubreg kad ih zatrebaju, umjesto da čekaju da neki donator umre. 

6. Povećana i virtualna stvarnost

Milijarde uloženih dolara isplatit će se u obliku nove generacije zaslona i korisničkih sučelja. Ekrani kakve danas poznajemo (na TV-u, mobitelu ili računalu) će nestati i zamijenit će ih naočale. I to ne geekovske, nego trendi kakve oni koji prate modu već nose. Kao rezultat, mnoge će industrije iskustiti masivne tegobe i promjene, i to od maloprodajnih potrošačkih, do zabavne i turističke. 

7. Rani dani JARVIS-a

Umjetna inteligencija će sve više napredovati. Ako mislite da nam je sad Siri od pomoći, znajte da će sljedeća generacija Sirija biti poput JARVIS-a iz 'Iron Mana', s proširenim mogućnostima kako bi bolje razumio i odgovarao na pitanja. Za deset godina će biti normalno da vi svojoj umjetnoj inteligenciji dopustite da sluša sve vaše razgovore, čita vaše poruke i poštu i skenira biometrijske podatke, jer ćete zauzvrat uživati u brojnim pogodnostima.

8. Blockchain

Riječ je o protokolu koji omogućava siguran, direktan (bez posrednika) digitalni prijenos vrijednosti i imovine (novaca, ugovora, dionica...), a investitori poput Marca Andreesena već su uložili desetke milijuna u njegov razvoj, te vjeruju da je riječ o jednako važnoj stvari kao što je bila pojava interneta, piše Singularity Hub.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.