Tehno
161 prikaza

Vlasnik Amazona lansirao svoju prvu raketu

Lansiranje rakete
Youtube
Uspješno je prošlo lansiranje prve rakete koja bi trebama omogućiti komercijalne letove po orbiti

Ako niste znali da je izvršni direktor Amazona - Jeff Bezos ovih dana testirao raketu, ne brinite. Kao i kod mnogih drugih probnih lansiranja, testna vožnja rakete New Shepard nije imala live stream, ali je tvrtka Blue Origin naknadno objavila video na kojem se vidi uspješno polijetanje iz baze u Teksasu.

Cilj Blue Origina je da stvori jeftinije, privatne svemirske letove, a prije manje od mjesec dana Bezos je izjavio da su spremni za testiranja. "Motor je spreman za polijetanje... i za druge komercijalne letove", rekao je tom prigodom predsjednik tvrtke Rob Meyers.

"Bilo koji astronaut na ovom letu doživio bi lijepo putovanje u svemir i miran povratak", napisao je Bezos na stranici Blue Originsa nakon probnog lansiranja. Ali postoji jedan nedostatak: "Naravno da je jedan od naših ciljeva višestruko korištenje rakete u prvotnom stanju. Nažalost, nismo uspjeli popraviti pogonski modul, jer smo izgubili pritisak u hidrauličkom sistemu tijekom slijetanja." Bezos je dodao da se već izrađuju novi pogonski moduli i da se nadaju da će brzo napraviti verziju koja će biti dugotrajna.

New Shepard je suborbitalna letjelica koja će moći letjeti 100 km iznad zemlje, ali neće moći obići cijelu orbitu oko Zemlje. I ako bi raketa trebala moći voziti tri osobe, prvo lansiranje je prošlo bez posade, a tako će ostati još neko vrijeme. Blue Origin naime želi napraviti još desetak testiranja prije nego pošalje ljude u zrak, piše The Verge.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.