Top News
2170 prikaza

Pronađen dokaz da je Vladimir Putin radio i za Stasi?

Vladimir Putin
REUTERS
Njemački magazin Bild danas je objavio Putinovu iskaznicu ovjerenu od bivše istočnonjemačke tajne službe iz sredine 80-ih

Stara istočno-njemačka identifikacijska kartica tajne policije Vladimira Putina navodno je otkrivena u Stasi arhivu.

Kartica za "Maj Vladimir Putin" otkrivena je između osobnih dosjea iz sovjetske ere u Dresdenu, gdje je Putin služio kao časnik KGB-a 1980-ih. Imala originalne žigove ovjerena je 1989. godine, izvijestila je njemačka novina Bild, koja je objavila vijest zajednos  faksimilom iskaznice na kojoj je i Putinova fotografija iz tih dana, piše Guardian. 

Voditelj Arhiva rekao je za Bild da je s ovom karticom Putinu bio dopušten ulazak u urede Stasija kako bi neometano obavljao zadatak agenta jer nije morao spominjati da je i agent KGB-a. Nije jasno je li Putin izravno radio i za Stasi. 

Kremlj do sad nije ni potvrdio ni demantirao da je to doista Putin na Stasijevoj iskaznici:

"U to vrijeme, vrijeme sovjetski KGB i istočnonjemački Stasi bili su partnerske tajne službe pa se razmjena osobnih iskaznica ne mora nužno tumačiti dvostrukom špijunažom, nego prije kao razmjena informacija između dvije zemlje, kao i partnerstvo i zajednički rad agenata", rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Neki detalji iz formativnih godina Vladimira Putina i dalje su strogo čuvana tajna, iako se zna da je neko vrijeme proveo u Dresdenu. Putin je došao u istočnonjemački grad sredinom 80-ih i bio je to njegov prvi KGB-ovski zadatak izvan granica SSSR-a.

Zna se da je u noći 5. prosinca 1989. godine nazvao centralu u Rusiji jer su se istočni Nijemci pripremali upasti u sjedište KGB-a. Niti mjesec dana kasnije pao je i Berlinski zid. 

Ruski tenk T-14 Armata Ameri nedostižni Tehno Rusija postala drugi najveći proizvođač oružja na svijetu

U svojoj biografiji ruski predsjednik napisao je da su mu na taj poziv, iz Moskve kratko odgovorili:"Moskva šuti!"

Putin je rekao kako se spustio u gomilu i počeo ih uvjeravati da ukoliko pokušaju nasilno ući u sjedište, da će biti ubijeni. 

Fotografije iz Stasijeve arhive pokazale su da su i drugi ruski visoki dužnosnici također imali njihove iskaznice, poput čelnog čovjeka tvornice oružja 'Rostec', pa Sergeja Čemezova i čelnog čovjeka Transnefta Nikolaja Tokareva. 

Neke pojedinosti o Putinovom radu u KGB-u ostale su tajna uključujući i to je li njegov rad u protuobavještajnoj službi uključivao i nadzor političkih disidenata u SSSR-u.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.