Top News
1483 prikaza

Teške optužbe: Rusi naoružavaju talibane?

Talibani pokazuju novo oružje
1/3
screenshot/youtube
Dojučerašnji neprijatelji mogli bi postati bliski saveznici zbog pojave još gore organizacije

Afganistanski talibani dobili su pošiljku novog i modernog naoružanja, a prema ekskluzivnim snimkama CNN-a, čini se da bi ruske vlasti mogle stajati iza te prodaje oružja. Već ranije su se pojavile optužbe afganistanskih i američkih visokih časnika da Rusi naoružavaju svoje nekadašnje neprijatelje i ovo bi mogli biti prvi konkretni dokazi.

Američki general John Nicholson, zapovjednik američkih snaga u Afganistanu, izrazio je u travnju zabrinutost da Rusi šalju oružje, ali nije spomenuo bilo kakve konkretne informacije. Nešto ranije su se pojavile glasine da je riječ o strojnicama i automatskim puškama.

CNN tvrdi da imaju dvije snimke talibana gdje pokazuju snajperske puške, razne varijante kalašnjikova te nekoliko teških strojnica. Stručnjaci za oružja kažu da su uklonjena sva obilježja s pušaka kako se ne bi moglo ući u trag proizvođaču, a time i preprodavaču.

Talibani pokazuju novo oružje | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Dvije različite talibanske grupe tvrde da posjeduju moderno oružje, a da oružje potječe iz Rusije. Jedna grupa sa zapada države, nedaleko od iranske granice i grada Herata, tvrdi da su oružje zaplijenili nakon borbi s drugim talibanima. Druga grupa, sa sjevera zemlje, tvrdi da su oružje dobili od Rusa preko granice s Tadžikistanom. Sam CNN priznaje da snimke nisu konačni dokazi ruskog sudjelovanja u afganistanskom ratu, ali pokazuju da se talibani moderniziraju.

"Rusi su priznali da održavaju kontakte s talibanima, a imamo mnoštvo svjedočanstava da ih i naoružavaju. Gdje ima dima, ima i vatre", rekao je glasnogovornik afganistanske vlade Sediq Sediqi.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova odbilo je komentirati CNN-ove tvrdnje, ali već ranije su govorili da su bezočne laže te optužbe američkih vojnika o naoružavanju talibana.

Talibani pokazuju novo oružje | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Talibani iz Herata kažu da su zaplijenili oružje koje su Rusi poslali talibanima za borbu protiv Islamske države u Afganistanu. Oružje je, prema tvrdnjama tih talibana, prebačeno iz Rusije preko Irana.

Druga snimka, nastala nedaleko od Kabula, pokazuje jednog talibana dok se on hvali oružjem koje su dobili preko Tadžikistana. "Nedavno smo dobili ove pištolje. Rusi su ih napravili i vidi se da su dobri", govori maskirani taliban.

Stručnjaci za oružje kažu da je nemoguće povezati oružje s Rusima, barem ne izravno. Oružje nije ni pretjerano moderno ni pretjerano rijetko, pa čak i neki veći dodaci kao što su ciljnici JGBG M7 su kineske izrade i mogu se kupiti za pedesetak dolara (dostava uključena) s eBaya.

Najvažnije što su primijetili stručnjaci nedostatak je serijskih brojeva i oznaka proizvođača na oružju što bi moglo značiti da netko stvarno ne želi razotkriti otkud dolazi oružje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Veceslav Nejtek
    Tihomir65 22:49 26.Srpanj 2017.

    Naravno da je to samo za naivne čitaoce . Talibani - da podsjetimo Američki saveznici odavno poznato film snimljen kako pojedinac ne Američka vlada ; naoružava Talibane u borbi protiv Rusije. i što je tu problem pa ako su Rusi ... prikaži još!u Rusi normalni trebali su nešto naučiti i sami se početi demokratski ponašati ! Ali ne sada kad je Talibana ostalo 4 ili sve skupa 15 na životu .. Ipak je cijeli NATO koliko ono njih 38 država već 15 godina tamo i stalno pobjeđuju te nepismene i bosonoge neprijatelje..