Znanost
964 prikaza

Otkriven način kako natjerati djecu da jedu povrće

Život djece u Hrvatskoj
Thinkstock
Većina roditelja pokušala je na sve moguće načine navesti djecu da pojedu povrće, no upravo je otkriven najjednostavniji

Istraživači s teksaškog A&M Sveučilišta možda su pronašli jednostavniji način kako da privolite djecu da pojedu sve povrće s tanjura. Naime, umjesto da ih uvjeravate da je Spider-Man dobio supermoći zato što je jeo grašak, pokušajte im radije servirati povrće s drugom hranom koju baš ne vole.

Otkriveno je da devet od deset djece ne konzumira dovoljno povrća, a u SAD-u istodobno raste problem viška povrća za otpad, otkad su škole uvele pravilo da u svakom obroku i ono mora biti zastupljeno.

Nakon što je provedeno istraživanje među 8.500 osnovnoškolaca kako bi se otkrilo što ostavljaju nepojedeno, otkriveno je da je puno više 'zelenog otpada' ostajalo kad su uz povrće servirani hamburgeri ili pileći medaljoni, a da je manje 'zelenjave' bačeno kad su uz nju dobivali hranu koju baš ne vole.

Povrće | Author: Marko Prpić (PIXSELL) Marko Prpić (PIXSELL)

"Naše istraživanje pokazalo je da se ključ uspjeha krije u tome što ćete servirati s povrćem", izjavio je istraživač, dr. Oral Capps Jr

U istraživanju se navodi da su bolje prolazile škole koje bi servirale popularna predjela s najpopularnijim povrćem, poput prženih krumpirića ili kroketa, dok je brokula kuhana na pari bolje prolazila kao prilog uz nešto drugo, piše Yahoo.

Jedna psihologinja izjavila je pak da su neke škole uspjele u 'prisiljavanju' da djeca pojedu povrće i tako što bi im ponudili - samo povrće. Eliminacijom konkurencije, očajni izgladnjeli školarci pojeli su jedino što su dobili.

"Testirali smo to na djeci u školskim kantinama i tad se konzumacija povrća učetverostručila", dodala je psihologinja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.