Ekonomix
5047 prikaza

Kraj Monsanta - od kolovoza ga više neće biti

Prosvjed protiv Monsanta
1/7
REUTERS
Njemački div Bayer kupio je Monsanto čime je to postala najveća poljoprivredna kompanija na svijetu

Stigao je kraj Monsanta kakvog znamo. Njihov novi vlasnik Bayer najavio je kako će, nakon kolovoza kada se očekuje i službeni završetak preuzimanja vrijednog 66 milijardi dolara, predstaviti i novi naziv ovog brenda, poznatog po proizvodnji GMO proizvoda. 

Spajanjem ovih dviju kompanija nastat će najveća agrokemijska kompanija na svijetu, koja će povezati dosadašnje poslove Bayera i Monsanta. Tijekom tog procesa, Monsanto je postao najomraženija velika kompanija na svijetu. Upotreba njihovog imena najčešće je povezana sa prosvjedima a koristi se i u argumentima protiv navodne štetnosti pesticida i GMO hrane

"Odmak od naziva opterećenog nizom kritika dio je i šire kampanje kojoj je cilj vratiti povjerenje potrošača", rekao je Liam Condon, predsjednik Crop Science Division iz Bayera. Njihov izvršni direktor Werner Baumann najavio je kako će kompanija pojačati svoje napore u borbi sa nizom kritika. 

Prosvjedi protiv Monsanta 66 milijardi dolara Ekonomix Bayer kupio Monsanto i postao najveći proizvođač GMO-a i pesticida

"Puno važnija stvar o kojoj moramo razgovarati, kada promijenimo ime kompanije, je što će ona predstavljati. Samo promjena imena nije dovoljna, moramo objasniti farmerima i na kraju i potrošačima, zašto je ova nova kompanija važna za razvoj poljoprivrede, agrikulture i hrane, i kako to utječe na potrošače i okoliš", rekao je Condon. 

Bayerovi šefovi kažu kako je prerano za predviđanja o točnoj formi tog preuzimanja. Iako će Bayer formalno preuzeti Monsanto ovoga tjedna, integracija neće biti provedena sve dok Bayer ne proda devet milijardi dolara imovine, dijela antitrustovskog dogovora sa američkim ministarstvom pravosuđa, piše The Washington Post.

Bayer kupio Monsanto | Author: REUTERS REUTERS
Monsanto je glavni proizvođač pesticida i genetski modificiranih usjeva. Prodaje niz poljoprivrednih proizvoda koji su poboljšali urod i riješili niz problema sa raznim štetočinama koji uništavaju usjeve. Zbog toga su jako popularni među poljoprivrednicima, no niz skandala naštetio je njihovoj reputaciji među potrošača.  

Oštri kritičari Monsanta su ekološki aktivisti koji sumnjaju u sigurnost GMO-a i pesticida, akademici koji tvrde kako je kompanija nepravedno utjecala na znanost, te poljoprivrednici koji tvrde kako ih je njihova oštra kontrola opskrbe GMO sjemena jako oštetila. 

Nedavno se Monsanto suočio i s pitanjima sigurnosti njegovog proizvoda koji ubija korov, Roundupa, i neželjenih ekoloških učinaka drugog proizvoda nazvanog dicamba.

Biljke iz staklenika GMO DIV Life U Monsanto kampu - gdje mijenjaju način na koji jedemo

"Izuzetno smo ponosni na sve što smo postigli noseći ime Monsanto. I dalje želimo nastaviti s ubrzavanjem inovacija u poljoprivredi, i s uzbuđenjem očekujemo našu budućnost s Bayerom", naglasila je glasnogovornica kompanije Christi Dixon

Monsantovi kritičari najavili su kako će pomno pratiti što kompanija radi pod novim nazivom. Mnogi nisu bili iznenađeni odlukom o odustajanju od 117-godišnjeg naziva, koji je djevojačko prezime supruge osnivača tvrtke Johna F. Queenyja.

"Očekivali smo da će Bayer odustati od naziv Monsanta zbog loše reputacije koja se povezuje s nazivom", izjavio je Wenonah Hauter, izvršni direktor neprofitne organizacije Food&Water Watch, čest kritičar Monsanta.

Bayer kupio Monsanto | Author: REUTERS REUTERS
"No ako ne izbace Monsantove destruktivne proizvode i poslovne prakse, i Bayerovo ime postat će sinonim za katastrofu okoliša i javnog zdravlja", naglašava. 

Njihovo sjedište i dalje će ostati u St. Louisu, a zadržat će i nazive proizvoda, uključujući i Roundupa. Condon je također i najavio kako će kompanija i nakon spajanja biti fokusirana na istraživanje i razvoj. 

Iako ne postoje dokazi kako je GMO hrana rizična za ljudsko zdravlje, prekomjerna upotreba pesticida, poput onih koje Monsanto prodaje uz svoje genetske usjeve, pridonijela je uništavanju okoliša i razvoju otpornosti na herbicide.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.