Ekonomix
1389 prikaza

'Naše klinike mogle bi zarađivati milijune eura od turizma'

Nikica Gabrić
Boris Ščitar/ PIXSELL
Zdravstveni turizam potencijalna je zlatna žila gospodarstva, u Zagreb se vikendom dolazi kod zubara

Svaki hrvatski ministar ima jednu svakidašnju jadikovku stereotipnog sadržaja (bolnice su u gubicima, liste čekanja su preduge...) i tri predvidiva odgovora na probleme. Prvi je skraćivanje lista čekanja, drugi spajanje bolnica, a treći poskupljenje osnovnog ili dopunskog osiguranja.

Ni jedan naš ministar nije se sjetio povećati komercijalni kapacitet našeg zdravstva usmjeravanjem na stranu klijentelu. Ukrajina je, tim putem, za jedno desetljeće - ono prije rata - povećala broj stranih turista s milijun na 12 milijuna! To je čudesan uspjeh. Ugradnja zubnih proteza, umjetnih kukova, grudi ili usana u Hrvatskoj je, uz istu kvalitetu, neusporedivo jeftinija no u Njemačkoj, Kanadi ili Sjedinjenim Američkim Državama, pa su neki dovitljivi emigranti izračunali da im se put iz Kanade u Hrvatsku isplati ako ugrade zubnu protezu.

Hrvatska bi država pametnom strategijom podupiranja ove aktivnosti mogla ostvariti eksponencijalni rast koji bi pomogao oporavku našeg zdravstva, rastu turizma, ali i zadržavanju naših kadrova u Hrvatskoj. Kao što znamo, odljev liječnika i medicinskih sestara je dramatičan.

Turistička sezona Turistički šok Ekonomix Nužne su promjene: Hrvatska gubi najvjernije turiste

"Prostora za rast i razvoj zdravstvenog turizma ima napretek. Samo nemamo odgovarajući plan razvoja, zato što se uvijek pojave neki birokratski problemi, ali je veći problem što naše elite nemaju čak ni ideju kako riješiti te probleme", kaže dr. Nikica Gabrić, vlasnik klinike Svjetlost, sjajan poznavatelj prilika u ovoj oblasti. Pogledajte sad ovu situaciju, nastavlja dr. Gabrić.

"U zapadnoj Europi je normalno da pacijenti čekaju na neke operacije i po godinu dana, ali mogu se obratiti privatnim klinikama da ranije dođu na red. Europska direktiva kaže da se mogu obratiti privatnicima i u drugim zemljama članicama, ali da cijena liječenja ne smije biti viša nego u matičnoj zemlji. Zamislite što bi to značilo za naše liječnike kad dođe netko iz Njemačke i plaća njemačku cijenu operacije!"

To bi - logično - značilo sjajnu priliku za masu naših klinika, ali ta se prilika slabo koristi. Private klinike, međutim, svoju šansu koriste sjajno. "Mi odlično poslujemo s inozemstvom i strani pacijenti nam donose četvrtinu godišnjih prihoda - kaže Gabrić, pa precizira: "Riječ je negdje o oko dva milijuna eura. Samo od Slovenaca zarađujemo milijun eura godišnje. Pazite, imate 5000 Norvežana u okolici Splita. Svaki od njih će sa zadovoljstvom platiti liječenje u privatnoj klinici zato što im je cjenovno prihvatljivije nego u Norveškoj."

Jedan ukrajinski portal ovako reklamira svoju zemlju kao liječilišni raj: "Ukrajina možda nije prvo mjesto koje vam pada na pamet kad razmišljate o lokaciji za vaš odmor u medicinskom turizmu, no ona je zapravo na svojem predratnom vrhuncu bila sedma po redu najposjećenija destinacija u svijetu. Od tada je skliznula na niže, ali odnedavno privlači sve veći broj medicinskih turista".

Dok se većina ukrajinske infrastrukture još oporavlja od sovjetske prošlosti, područje na kojemu je Ukrajina izvela sjajan skok je u kompletnom davanju medicinskih usluga, od smještaja, preko dijagnostike pa do raznih zahvata. Danas turistički zdravstveni djelatnici daju ​najviše standarde opreme i stručnosti jer Ukrajina nastoji privući nova bogatstva iz Rusije i širom Europe.

Ukrajina se specijalizirala: "Privatna stomatologija, estetska kirurgija i drugi medicinski tretmani nude značajne uštede u usporedbi s vašom zemljom, gotovo bez popisa čekanja. Konkretno, recimo, Ukrajina postaje poznata kao specijalistički centar za lasersku operaciju oka. Ukrajina je također jedna od rijetkih zemalja koja podupire rađanje surogat majki, pružajući potporu ukrajinskim surogat majkama, s kratkim listama čekanja i povoljnim cijenama".

After party na Zrču Kasno paljenje Top News Želite na Jadran? Priberite se, nemate ni za bus

Tijekom posljednjih 10-15 godina u svijetu se etablirao pravi medicinski turizam. Kombinacija kvalitete zdravstvene zaštite po nižim cijenama s nezaboravnim dojmovima o novoj zemlji potiče pacijente da traže alternativnu medicinsku skrb u drugim zemljama, piše jedan drugi portal.

Glavni razlozi zbog kojih medicinski turizam postaje sve popularniji su:

- Visoke cijene medicinskih usluga u razvijenim zemljama;

- Smanjenje broja osiguranih pacijenata u vodećim zemljama zbog ekonomske krize;

- Liste čekanja planiranih postupaka i kirurških operacija, ponekad i mjesecima;

- Nedostatak kvalitetne zdravstvene zaštite;

- Nedostatak inovativnih tehnologija, opreme i stručnjaka.

Ukrajina opet postaje vrlo obećavajuće tržište za uzlet medicinskog i zdravstvenog turizma. Naša zemlja ima ugled za zdravstvene usluge s dobrim omjerom cijene i kvalitete.

Nikica Gabrić | Author: Boris Ščitar/ PIXSELL Boris Ščitar/ PIXSELL

Liječenje i rehabilitacija u Ukrajini sve su popularniji među pacijentima iz zapadne Europe, Izraela, SAD-a i Velike Britanije. Troškovi zdravstvenih usluga u Ukrajini manji su za 30-70 posto od cijene sličnih usluga u drugim zemljama, ali kvaliteta i udobnost na razini su slični onima u mnogim poznatim stranim klinikama. Glavni pravci medicinskog turizma u Ukrajini su:

- Oftalmologija;

- Stomatologija;

- Reprodukcijske tehnologije;

- Estetska kirurgija.

Rumunjska, kojoj se volimo podsmjehivati, također računa na siloviti rast u tom području. Prema službeim statistikama, više od 20.000 medicinskih turista godišnje obilazi tu zemlju samo zbog medicinskibh usluga, posebno zbog estetske kirurgije, plastične kirurgije i stomatoloških tretmana.

Medicinski turist, piše jedan rumunjski portal, troši od 1500 do 2000 eura za medicinsku intervenciju i mora ostati u Rumunjskoj najmanje 14 dana jer će se izvan same terapije vratiti i za konzultacije. Prosječni troškovi soba i pansiona također iznose 1500 eura. Od 20.000 zdravstvenih turista koji odabiru medicinski turizam u Rumunjskoj, oko 8000 dolazi zbog estetske kirurgije, 7000 dolazi u dentalni turizam i obavljaju složene stomatološke tretmane, a ostatak dolazi zbog operacija smanjenja želuca, na oftalmološku kirurgiju i druge tretmane u privatnim bolnicama.

Dubrovnik: Preuređena glavna plaža Sunset beach u uvali Lapad Lova do krova Ekonomix Hrvatske plaže: Tko na njima najviše zarađuje

Većina zdravstvenih turista koji dolaze na usluge medicinskog turizma u Rumunjskoj dolaze iz Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije i Izraela. U dobi su između 40 i 60 godina. Medicinske usluge u Rumunjskoj mnogo su jeftinije u usporedbi s onima u drugim europskim zemljama, a pacijenti mogu postići znatne uštede.

"Deseci tisuća medicinskih turista dolaze svake godine u Rumunjsku kako bi imali koristi od medicinskih usluga svjetske klase po cijeni znatno nižoj nego u zapadnoj Europi i Sjedinjenim Američkim Državama, a imaju i prekrasan odmor u prekrasnoj zemlji", piše u članku.

Koliko bismo stranih medicinskih turista mogli privući u naše ustanove u prekrasnoj Opatiji, Lovranu, Dubrovniku, Pakracu, Zagrebu ili Gospiću? Ne bi li takav rast aktivnosti dao krila i javnom zdravstvu, koje bi se moglo prilagoditi komercijalnim uslugama za bogate strane pacijente? Umjesto svakidašnje jadikovke, trebalo bismo za to napraviti jedan operativan plan te uložiti novac u propagandu, razvoj infrastrukture, smanjenje birokratskih zapreka...

Dok mi to zasad možemo samo maštati, Rumunji "rade kao veliki".

Stručnjaci kažu kako će, kako bi privukli više medicinskih turista u Rumunjsku, glavna projekti biti poboljšanje infrastrukture i ulaganje u promociju wellness usluga. Medicinskim turizmom u Rumunjskoj dominiraju spa i wellness usluge, a ukupni obujam ove djelatnosti procjenjuje se na oko 250 milijuna dolara.

"Primjena učinkovitih strategija trebala bi taj broj znatno povećati. Rumunjska kani dosegnuti 500.000 medicinskih turista u nadolazećim godinama. Zašto to ne bi mogla i Hrvatska? Jedna strategija razvoja zdravstvenog turizma postoji, ali ona samo skuplja prašinu u nekoj birokratskj ladici. Ministre, uhvatite se posla, recept vam je tu!"

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Nikola Perić
    Neron 08:13 04.Rujan 2017.

    Dobro si pogledajte bolnice i klinike,čast iznimkama,ali večina ko kokošarnik sa HDZ pjetlom na čelu.Pokušajte Njemačkom građaninu ponuditi liječenje kod nas.