Life
18908 prikaza

Zlato četnika Draže: Čak i UDBA ga je tražila

Draža Mihailović
Screenshot Youtube
Brojne legende isprepliću se o zakopanom blagu, a čak i moćni šef Udbe Aleksandar Ranković je vjerovao u legendu

Prije dosta godina srpski generali Nebojša Pavković i Vladimir Lazarević pod Šupljim kamenom tražili su hajdučko zlato. Skriveno blago stvar je bajkovita, a potraga za njim vezuje se za ljude lakovjerne, fantaziste i zanesenjake. Ali nisu načelnik glavnog stožera i zapovjednik Treće armije bili prvi visoki dužnosnici koji su se u takve avanture upuštali.

Udbini arhivi čuvaju povijest akcije "Morava" s kraja 1965. i iz prve polovice iduće godine, kad su operativci češljali Ovčarsko-kablarsku klisuru. Najkraće rečeno, tražili su zlato koje su Englezi iz riznice Kraljevine Jugoslavije slali četnicima pripadnik britanske obavještajne službe SOE William Bill Hudson, pridružen Draži Mihajloviću u jesen 1941. godine, prisvojio je za sebe i sakrio na nekoliko mjesta u zapadnoj Srbiji. Stvar je poslije rata izašla na vidjelo, Sunday Times je vrijednost pronevjerenog zlata procijenio na 3.000.000 dolara, a Aleksandar Ranković, svemoćni šef Udbe, pokreće tajnu akciju "Morava" kako bi našao dio Hudsonovog zlata. Prije nego što je išta pronađeno Rankovića smjenjuju na Brijunskom plenumu, a daljnja potraga, ta i slične, obavijena je velom tajne.

Pripadnici Srbske časti Velika Srbija Top News Rusi na hrvatskoj granici treniraju Dodikovu gardu

Osim toga, srpski mediji su prenosili da je UDBA 1965. godine pronašla jednog bivšeg četnika koji se naglo obogatio nakon Drugo svjetskog rata. "Taj čovjek je ispričao neobičnu priču prema kojoj je Hudson naredio njemu i još nekolicini četnika da zakopaju blago, a onda su svi bili strijeljani. On je pukim slučajem ostao živ, pošto je u jednom trenutku zbog velike nužde otrčao u obližnje grmlje", napisala je Fena 2005. godine.

Iste godine uhvaćen je i britanski obavještajac Duško Popov dok je pretraživao Ovčarsko-kablarsku klisuru i pokušavao pronaći Hudsonovo zlato. Upravo to je bilo poticaj UDBI da dovedu bivšeg četnika iz Blaca u Ovčar banju da pokaže mjesto gdje je blago zakopao.

Svi su bili smješteni u hotelu "Kablar", ali se noć uoči odlaska na teren čitava priča dramatično završila. Iskoristivši trenutak nepažnje čuvara, ovaj čovjek se pred zoru objesio. Sve je zauvijek ostalo tajna pošto je nekako u to vrijeme održan Šesti plenum partije, kada je smijenjen prvi čovjek do tada moćne Službe sigurnosti Aleksandar Ranković, pa je čitav slučaj brzo pao u zaborav.

Tito, Jovanka i društvo u Ljubljani 1967. POSLJEDNJA ISPOVIJEST Top News Jovanka: "Tita su oteli i više nikad nije bio isti"

Državna sigurnost, međutim, u jednom slučaju traga javno, bez straha da će joj pronađeno netko uzeti, i bez stida da će joj netko prigovoriti zbog neozbiljnosti.

Miljkovac je selo udaljeno oko 18 kilometara od središta Niša. Leži na rubu Aleksinačke kotline, zaštićeno od vjetrova, na mjestu gdje je u doba Rimljana bio grad, piše srpski Kurir. Ostaci drevnih zidina raspiruju maštu lovaca na blago, pa mještani i danas sreću "planinare" i "kampere" koji preko ramena nose lopate.

Željko Ražnatović Arkan dovezao se džipom. Njegovi pratitelji nisu bili pretjerano razgovorljivi, ali lokalni policajci uskoro su počeli govoriti da su oni "debejci" iz Beograda. Prema nekim podacima, tu je boravio i tajanstveni Talijan sa Sicilije Salvatore Antoni Fijandak. Pripadnici DB smjenjivali su se, povremeno su dolazili i "arkanovci" u crnim uniformama, i sve je to, manje ili više upadljivo, trajalo dvije godine, da bi posljednjeg dana helikopter nekoliko sati nadlijetao vrh jednog brda. Je li nešto odnio ili ne, Miljkovčani to ne znaju. Iza njih je, na imovini Jove Brankovića, ostala duboka jama.

Zlato Romanovih Life Otkrili lokaciju blaga vrijednog 30 milijuna eura

"Kad sam tih godina vidio da na mom posjedu nešto rade nepoznati ljudi, prijavio sam ih policiji, gdje mi je rečeno da se ništa ne brinem i da će nadoknaditi svaku eventualnu štetu", pričao je Branković poslije, dodajući: "Sigurno su tražili blago popa Martina! "

Sigurno su Pavković i Lazarević bili obaviješteni da Arkan tad nije našao zlato ovog popa i hajduka jer su dvije godine kasnije, u ljeto 2000, i sami prionuli na posao. Ali prvo treba podsjetiti na legendu o popu Martinu...

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 17:41 17.Siječanj 2018.

    draža zločinac