Tehno
865 prikaza

Kilogram ide u mirovinu i to zbog prašine

Prototip kilograma
Wikipedia
Novi uređaj iskoristit će se za redefiniranje pojma kilogram

Nakon dugogodišnjeg čuvanja ponekad prašnjavog metalnog cilindra u sefu nedaleko od Pariza koji služi kao svjetska referenca za jedinicu mase, znanstvenici sada žele poboljšati definiciju kilograma.

Jednako kao što je redefinicija sekunde 1967. pomogla u poboljšanju komunikacija u svijetu putem tehnologija kao što su GPS i internet, stručnjaci kažu da će promjena kilograma biti bolja za tehnologiju, trgovinu i zdravlje, iako vjerovatno neće bitno promijeniti cijenu primjerice ribe.

Kilogram je od 1889. definiran sjajnim komadom platine i iridija koji se čuva u Parizu. Sve suvremene jedinice mase izvode se iz njega - od mikrograma lijekova do kilograma jabuka i krušaka te tona čelika ili cementa.

Problem je u tome što "međunarodni prototip kilograma" nema uvijek jednaku težinu. Čak i unutar tri staklena zvona bude prašnjav i prljav i na njega ima utjecaj atmosfera. Ponekad ga zaista treba oprati.

"Živimo u modernom svijetu. U atmosferi ima onečišćivača koji se mogu zalijepiti na masu", rekao je Ian Robinson, stručnjak Odjela za inženjerstvo, materijale i elektroniku britanskog Nacionalnog laboratorija za fiziku.

"Pa kada ga samo izvadite iz sefa, malo se zaprlja. Ali cijeli proces čišćenja ili postupanja s njime ili korištenja može promijeniti njegovu masu. Prema tome to možda nije najbolji način za definiciju mase." 

Potrebno je nešto stabilnije.

Tako će na završetku tjedan dana dugog sastanka u Versaillesu kod Pariza najveći svjetski stručnjaci za mjere pri Međunarodnom uredu za mjere i utege u petak glasati o tome da "elektronički kilogram" bude nova osnovna jedinica mase.

Jednako kao i metar, nekoć definiran dužinom šipke od platine i iridija, koji se također čuva u Parizu, a koji je sada definiran konstantom brzine svjetlosti u vakuumu, tako će i kilogram biti definiran putem malene, ali nepromjenjive osnovne jedinice zvane Planckova konstanta.

Nova definicija dobivena je pomoću uređaja koji se zove Kibbleov mehanizam, a koji pomoću te konstante određuje masu nekog predmeta koristeći precizno izmjerenu elektromagnetsku silu.

"Ova nova tehnika omogućuje nam da masu izravno izmjerimo na kojem god stupnju želimo i to je velik korak", rekao je Robinson, dodajući da je razvoj nove definicije trajao godinama.

Premda će veća preciznost biti dobra za znanstvenike, za prosječnog potrošača koji kupuje brašno ili banane neće biti apsolutno nikakvih promjena, napomenuo je.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.